Vol. 1: Kvišku kakor skala vodi naša pot : ob stoletnici nastanka turistovskega kluba Skala

Uredili: dr. Peter Mikša, Maja Vehar, Irena Lačen Benedičič, dr. Matija Zorn

Prva monografska izdaja Združenja Retrospektive nosi naslov »Kvišku kakor skala vodi naša pot«. Ob stoletnici nastanka Turistovskega kluba Skala. Avtorji so se torej posvetili prvi organizaciji na Slovenskem, ki je bila posvečena gorništvu in alpinizmu.

Izšla je v sozaložništvu Združenja za promocijo kulturne dediščine, raziskav in novih tehnologij – Retrospektive ter Gornjesavskega muzeja Jesenice in s podporo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, raziskave pa so nastale kot del raziskovalnega projekta Alpinistična literatura: Slovenija in onkraj, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS).

Knjigo, ki stane 22€ lahko naročite preko e-pošte info@retrospektive-journal.org.

Vol. 2: Koncentracijsko taborišče Neuengamme 1938–1945 : slovenski ujetniki in njihova usoda

Avtorica: Lea Knez

Urednica: dr. Kornelija Ajlec

Knjiga Koncentracijsko taborišče Neuengamme 1938–1945: slovenski ujetniki in njihova usoda je prva zgodovinopisna raziskava posvečena manj poznanem koncentracijskem taborišču iz časa druge svetovne vojne, Neuengamme v Hamburgu, ki pa je povezan z usodo več kot tisoč Slovencev. V glavno taborišče v četrti Hamburga ter v več kot osemdeset satelitskih podenot po celotni Severni Nemčiji, s katerimi so upravljale enote SS, so Slovenci prihajali iz taborišč Dachau, Ravensbrück, Flössenburg ali pa celo neposredno iz nacističnih zaporov na ozemlju okupirane Slovenije.

Knjigo, ki stane 22€ lahko naročite preko e-pošte info@retrospektive-journal.org.

Vol. 3: Kronika župnije Preloka

Uredila: dr. Bojan Balkovec in Elizabeta Hriberšek Balkovec 

Tretja monografska izdaja Združenja Retrospektive nosi naslov »Kronika župnije Preloka”.

Krajevne kronike so zanimiv vir za lokalno zgodovino. Prinašajo nam podatke o dogodkih v nekem kraju. Bralci lahko v kronikah prepoznajo svoje prednike, zato je objava takšne kronike lahko zelo zanimiva za določeno okolje.
V zbirki Perspektive smo tako objavili kroniko župnije Preloka. Kronika je bila pisana v času prve svetovne vojne in še kratek čas po njej.

Urednika objave, Elizabeta Hriberšek Balkovec in Bojan Balkovec, sta kroniko objavila tako, da lahko beremo original, ali pa v prepisu. Besedilu so dodane opombe, ki pojasnjujejo določene podatke v besedilu Kronika. V besedilu kronike najdemo zapise povezane z vojno, kjer pisec beleži kdo je odšel na fronto in njihove usode. Poleg tega pa seveda še obilico podatkov o vsakdanjem življenju v vojni, vremenu, ujmah, pridelku in drugih stvareh, ki so veselile ali grenile življenja v župniji.

Knjigo, ki stane 22€ lahko naročite preko e-pošte info@retrospektive-journal.org.

Vol. 4: Taborišče za vojne ujetnike v Mariboru Stalag XVIII D (306) Marburg an der Drau

Avtorica: Lara Iva Dreu

Urednik: dr. Peter Mikša

Čeprav so od konca 2. svetovne vojne minile že več kot tri četrt stoletja in bi si mislili, da o tem obdobju vemo že praktično vse, pa nas vedno znova presenetijo nova, pretresljiva odkritja.

Eno izmed takšnih je zagotovo Stalag XVIII D (306), nemško ujetniško taborišče za sovjetske in zavezniške vojne ujetnike v Mariboru, ki je še do nedavnega predstavljalo praktično nepoznano vojno zgodbo na Slovenskem.

Knjigo, ki stane 35€ lahko naročite preko e-pošte info@retrospektive-journal.org.